Добре дошли в официалния сайт на село Ветрен дол

Къде се намира с.Ветрен дол

Ветрен дол се намира в Южна България на 42.1618 северна ширина и 24.1514 източна дължина, в източната част на изхода на пролома на Чепинска река-в полите на западно родопския рид Каркария в началото на Тракийската низина. Селото е разположено в разклонението на каналите на Чепинска река, която по-рано се е наричала Елидере и селото до 1934 г. носи същото име. Тук слиза от съседния каркарийски склон река Връщика.

В миналото шосейният път от Пазарджик за пролома на Чепинското корито от неговото създаване през 1896/1897 г. е минавал първо през Ветрен дол и след това покрай Варвара. Надморската височина на Ветрен дол е 260 м. На юг от селото господтства височината "Света Троица" (430 м.), а на югоизток- Голак (457 м.).Най-високият връх е Калчиш-1475 м.

Административно село Ветрен дол е в пределите на община Септември,област Пазарджик. До 1978 г. е съществувала и отделна административна единица община Варвара, включваща селата Ветрен дол, Варвара,Семчиново, Симеоновец и Лозен. През 2001 г. има опити чрез референдум да се върнат границите на старата община. Това не става поради опозицията на община Септември, тъй като тя не желае да загуби най-привлекателната част от територията си.

Разстоянието от Ветрен дол до областния град Пазарджик е 16 км, до общинския център Септември 6 км, до Белово 15 км, до Велинград 27 км, до Пловдив 54 км и до столицата София 104 км. Най-близки на Ветрен дол села са: Варвара, Паталеница, Братаница и Лозен. Преди река Чепинска е била естествената граница между селата Варвара и Ветрен дол, а сега това е една улица по на изток от реката-от едната страна на улицата живеят варварци а от другата страна ветрендолци!

За да стигнете във Ветрен дол:

  • От магистрала А1 "Тракия"-отклонението за Велинград (минава се през селата Виноградец, Карабунар, Злокучене, град Септември и Варвара).
  • От София по път Е 80 на разклона при град Септември в посока Велинград и във Варвара по пътя за Пазарджик.>
  • Натисни за подробна карта
  • По първокласен път 84 Пазарджик-Велинград( при Звъничево отклонението за Велинград и Братаница).
  • По главен път Е79 София-Кулата-отклонението при Симитли по първокласен път 19 през Градево,Предела, Разлог/Банско,Баня и после по първокласен път 84 през Белица,Дагоново,Юруково,Якоруда,Черна Места,Юндола,Велинград,Варварски минерални бани,Варвара).
  • По второкласен път 3706 от Пазарджик или Пещера (през Дебръщица,Црънча и Паталеница).