Добре дошли в официалния сайт на село Ветрен дол

Църквата

Направете дарение към църквата: ИНФОРМАЦИЯ

Храмът „Успение Богородично” във Ветрен дол е построен през 1849 г. на мястото на стара църква, която е била разширена и престроена като всички стари надписи по стените й били затрити. Граден е с камък, който ветрендолци са донесли с каруци от Родопите. Особено интересен е начина, по който са направени сглобките на четирите ъгъла на артиката. Там са вградени особен тип червени масивни камъни, които се срещат само на две места в Западните Родопи. От външната страна е имало вградени две мраморни плочи на Тракийски конник. В двора на църквата са погребани свещениците, служели в нея, както и местния герой от Априлското въстание Мито Дамянов. 

Първи сведения за църква в селото ни дава една преписка на Евангелието, съхраняваща се в местната църква, в която е отбелязано, че то е написано от Ангел от Паталеница и приложено в село Ели дере. Преписката е датирана от 15 март 1748 г. Независимо от близостта на Ветрен дол до манастира "Свети Петър и Павел" край село Баткун (сега Паталеница), явяващ се духовен център за околността, ветрендолци през 18 век разполагат със свой храм. Над вратата му на една плоча имало надпис с годината на построяването и имената на ктиторите.

Днес църквата е  най-старата сграда в селото и е паметник на културата с местно значение. Всички икони в църквата са дарения. Иконата на Свети Василий е дарена от Мито Дамянов в чест на апостола на свободата Васил Левски. През 1928 г. черквата е пострадала при земетресение. Поправена е от отец Ангел Шопниколов, който е бил ръкоположен за свещеник през 1930 г. от дядо Харитон и е прекарал 12 години от живота си във Ветрен дол. Условията са трудни. Нямат жилище. Само през първата година сменят 4 квартири. Налага се свещеникът и съпругата му да работят земеделска работа, за да съберат пари за къща. Идва Втората световна война. През 1942 г. Пловдивският митрополит (бъдещият патриарх) Кирил го командирова в т. нар. Маронийска епархия, в гр. Ксанти в Беломорието. Църквата е към Пловдивската епархия и Пазарджишкото наместничество. От  януари 2002 г. в църквата служи местния свещеник Георги Иванов Пашев.

Ето и имената на всички свещеници в църквата:  Илия П.Василев-от Ветрен дол до 21.10.1926 г;Васил Попилиев-от 1926 до 1930 г;Ангел Шопниколов от Костенец-от 1930 до 1942 г.; Стойчо Ил. Василев от Ветрен дол-от 1942г. до 24.10.1965 г.;Янко Арсов Пандурски от Ветрен дол–от 24.10.1965г. до 1991г. г.;Васил Спасов от Братаница-1991 г. до 1993 г; и от януари 2000 г. до 25 декември 2000 г.;Костадин Сталев от Варвара-1993 г.-1999 г.;Георги Иванов Пашев от Ветрен дол-от  януари 2001 г- до днес.

В землището на Ветрен дол е имало осем църкви: "Свети Никола", "Света Елена", "Свети Архангел Михаил", "Свети Георги", "Свети Димитър" (известна повече като Митрова черква), "Света Троица", "Свети Спас" (известна като Спасова черква) и "Свети Дух", останала в легендата като "Богова черква". Всички освен една са разрушени. Останал е само параклиса "Свети Георги", разрушен и ограбен в периода 1960-1975 г. и възстановен и тържествено осветен на 25 май 1996 г. от пловдивския митрополит Арсений. Изографисан е от самоук художник от селото, а именно от Владимир Славков.

Църквата „Успение на Света Богородица” в пазарджишкото село Ветрен дол се нуждае от спешен ремонт. В сградата на църквата, която е построена през 1849 г. и е паметник на културата, има пукнатина под покрива, а е нужна и подмяна на керемидите. Камбанарията също се нуждае от ремонт. Липсва метален лист от покрива и от там  проникват сняг и дъжд и спомагат за гниенето на гредите от конструкцията. За спешния ремонт е изготвен проект от няколко строителни фирми. За съжаление църквата няма възможност да осигури необходимите средства и се обръща към всички с молба за помощ. Всеки, който иска да помогне, може да го направи на следната банкова сметка:
Банка ДСК-град СептемвриБанкова сметка: BG92STSA93000001273499Банков код: BIC STSABGSFСъщо така може да се свържете с отец Георги Пашев на телефон 03563/25 04
Още снимки от църквата
Снимки от параклиса