Добре дошли в официалния сайт на село Ветрен дол

Читалището, театъра и лятното кино

Инициатори за създаване на читалището са учителите, семейство Настеви, Сийка Костова и други ,а основател на читалището във Ветрен дол е Яков Д. Матакиев. Те създават читалището и театрална група. За салон първоначално са служели два дюкяна: Филодоровия и Кърмовия. Това става през 1901-1902 година. Първата играна пиеса е "По неволя доктор". Следват "Хаджи Михалаки" и "Хъшове". Имало е и афиши на постановките.

В 1910-1912 г. във Ветрен дол е основано читалище "Яков Матакиев", преименувано по-късно на "Култура" В началото за читалище е служила учителската стая на старото училище. Едната стая е била импровизирана читалня. В последствие стената е съборена и е направен салонът на селото със столове за зрителите. Декорите е нарисувал живеещият във Ветрен дол руснак Александър Сергеевич. Поставена е и пиесата на местен автор Кърмов "Българската Клеопатра", преименувано по-късно на "Новият път". Днешният културен дом е построен през 1972 г. Открит е с представлението "Боряна" на Йордан Йовков. Към читалището е имало детски театър и школа за народни танци. В него се помещава киносалон,библиотека и заседателна зала, както и пощенската служба.

Библиотеката разполага с 6 000 тома. До 1992 г. в културния дом се прожектира кино, както и са идвали на гастрол представления от Пазарджишкия и други театри. В селото е съществувало и лятно кино в периода 1958-1965 г., като стената все още е запазена и до днес. В двора на лятното кина на пейките са се събирали 200-250 души. Читалището през годините е било културното средище на Ветрен дол и околните села.