Добре дошли в официалния сайт на село Ветрен дол

Селото

Споменава се за първи път от турски документ от 1633 г. като Ново село. През 1674 г. името е вече сменено и се казва Йелли дере, преминало по-късно на Ели дере-1845 г. В триверстова карта от 1878 г е наречено Елмедере, но по известното си става Ели дере. От 1934 г. до днес името на селото е Ветрен дол. Първоначално селото се е намирало в ниските части на рида Каркария, където и днес има останки от църква и къщи от камък. Това са били старите лозя между местността "Червената пръст"-наречена така заради глината- и река Връщика. По късно селото слиза в подножието на планината или старата Влахова махало. Днес то се е разширило на североизток.

Населението е около 2 000 души. Има 580 къщи и 70 вили. Общата му площ е 5 200 дка. Горският фонд възлиза на 12 500 дка, има 550 дка вилна зона. Празникът на селото е Гергьовден, когато има събор при Гергьова черква-в местността "Баталите". Друг празник има на Тодоровден, когато се провеждат кушията -надбягвания с коне.

На 1 януари в селото се маскират хора като кукери за да прогонят злите сили и да започнат годината на чисто. Маскират се само мъже и има винаги булка и младоженец, които обикалят със своята свита цялото село и ръсят с вода и здравец за здраве. Всяко от домакинствата им дава вино, храна или пари, за да се поддържа традицията. В миналото в селото е имало и гайдар, а днес музикантите на “Сватбата” свирят на акордеон.

Ветрен дол е събрано село всред буйна растителност от овощни градини, орехови дървета и особено пирамидални тополи. Всичко това прави положението на селото привлекателно. В подножието на планината има обширен черешов масив в местността "Баталите". "Мястото на селото е живописно, с чист въздух, много води и сенки и приятно за живеене"-казва Ст. Захариев. Вътрешно селото е сравнително добре благоустроено. Селото изцяло е електрифицирано през 1937 г. Преди това през 1905-1906 г в Чорбаджийската воденица е имало динамо, което е произвеждало променлив ток.

В годините на прехода уличното осветление не работеше. През 2003 г. уличното осветление бе възстановено с нови енергоспестяващи лампи.Водоснабдено е. Няма канализация. Почти всички улици са асфалтирани.Има удобен автомобилен транспорт. За съжаление жп линията Пазарджик-Ветрен дол е закрита на 1 октомври 2002 г.поради нерентабилност и тежко състояние на релсовия път. В сградата на кметството има медицинска служба. В читалището в центъра на селото има поща, библиотека и киносалон. Има аптека. В селото има около 12 хранителни магазина и 10 кафенета. Има и тото пункт и ресторант. Кабелната телевизия в селото предлага 20 телевизионни канала и достъп до Интернет. Училището е основно и носи името на Христо Смирненски. Детската градина се казва "Детелина" Стадионът се ползва от ФК "Зенит".